Bærbar computer

Den rigtige bærbare computer til netop dit behov

Spar penge og besvær ved at stille dig selv disse spørgsmål

Har du brug for en ny laptop, fordi den gamles ydeevne er på hastig retræte, kan det være svært at finde ud af, hvad man skal gå efter – og hvilken model, der passer præcist til éns behov. Mange investerer i enormt dyre computere, der kan langt mere end man nogensinde selv får brug for, ofte blot fordi mærket er kendt eller fordi computeren udmærker sig ved at se flot ud eller være ekstra lille og handy. Blandt andet derfor kommer mange til at bruge unødigt mange penge på en ny bærbar, og det er en skam, da der findes en meget bred vifte af laptops på markedet, der både ser smukke ud og har en høj kvalitet – og passer meget bedre til den gængse brugers behov.

Hvilke specifikationer skal min næste bærbare have?

For de flestes vedkommende er en laptop med 4-8 RAM og en hukommelse på den interne harddisk på mindst 128 GB ganske passende. Gamer du store spil, online eller via installation, skal du selvfølgelig have et matchende grafikkort, men for langt de fleste, der gerne vil bruge computeren til streaming, sociale medier, fotos og musik, er der ingen grund til at punge dyrt ud for en ekstra “pumpet” bærbar.

En anden specifikation, der er central for computerens ydeevne er processoren eller CPU’en, som er computerens “hjerne” og derfor den, der bestemmer bl.a. hastigheden af de programmer, der køres. Ved PC’er finder du ofte processorens “styrke” omtalt som i3, i5, i7 eller i9, hvor det stigende tal viser, hvor ny generationen er. Ved normal hjemmebrug har de fleste højst brug for en i5 processor, hvilket vil afspejle sig i prisen. Hvis du gerne vil lave fx videoredigering og billedbehandling med større programmer, kan det dog være penge givet godt ud, da disse større programmer glider langt lettere med fx en i5-processor.

Husk også at stille dig selv spørgsmål i forhold til hvor lang batterilevetid, du har brug for, hvor stor (eller lille) en skærm, du vil trives med, og om det er vigtigt for dig, at computeren har indgange til specielle stik. Ofte betaler du mere, jo mindre den bærbare er, men hvis du ikke er afhængig af hele tiden at skulle have den med på farten, vil du måske have glæde af en lidt større og billigere model med en god størrelse på skærmen.

Bærbar til udvikling eller photoredigering?

Der kan være særlige krav, hvis du skal bruge din computer til særlige formål. Såfremt din nye bærbare computer skal bruges til avanceret fotoredigering, så skal du være opmærksom på, hvor god skærmen er til at gengive farver korrekt.

Der kan også være forskel på om du skal bruge en Mac eller andre mærker, hvis du skal udvikle programmer. Du kan f. eks. ikke udvikle Iphone apps på andet end Mac, med mindre du er indstillet på at gøre en række krumspring på din computer først. Hvis det dog bare drejer sig om udvikling af hjemmesider, hvor du sidder og leger med fede WordPress Themes, så kan alle moderne bærbare computere sagtens være med.

Tips til køb af bærbar computer online

Det kan være svært at holde styr på de mange specifikationer, så gå på jagt efter tilbud online, hvor du nemt kan få overblik over specifikationer, sammenligne pris og finde billigt tilbehør til din nye bærbar. Mange webshops har meget udførlig oversigter over alt, hvad du kan have af spørgsmål til computerens ydeevne, mål og vægt, batteritid og andre faktorer.

Når du har fundet et par modeller, du kan lide, bør du lave lidt research på professionelle  anmeldelser af de forskellige laptops såvel som du kan være heldig at finde videoer på fx Youtube, hvor du bedre kan fornemme den bærbares størrelse og håndteringen af den.

Husk altid kun at købe computer fra webshops, der har sikre betalingsmetoder og som sikrer dig dine forbrugerrettigheder, fx i forhold til returnering eller hvis du modtager en skadet computer.